Geschiedenis

Gembird Europe BV is in 1997 in Nederland opgericht door IT-professionals met de ambitie om één van de marktleiders op het gebied van computer accessoires en randapparatuur te worden. Vanaf het begin is de ontwikkeling van innovatieve computerproducten de strategie van de onderneming geweest.

Het begon met de “Silver Shield”-serie. Surge protectors (stekkerdozen met overspanningsbeveiliging) die, modern en strak vormgegeven en voorzien van speciale kenmerken, zorgden voor de eerste klanten van Gembird. Meer innovatie en diversificatie volgden kort daarop, zoals mobile racks, modulaire KVM-switches, MUSORFO omni-scrolling en MUSTORO touch-on draadloze muizen. Allemaal producten die de eerste in hun soort op de computermarkt waren.

De volgende stap was Flexi-Drive, een externe harde schijf oplossing, met als boodschap naar eindgebruikers ‘Gebruik uw harde schijf als diskette’. In de tijd van tape-streamers en floppy drives stuitte dit op weerstand van critici. Toch groeide het aantal klanten dat Gembird wel naar waarde inschatte vanwege het vooruitstrevende inzicht.

Tegen het jaar 2000 is Research & Development dermate ervaren dat meer en meer zaken in-huis ontwikkelt kunnen worden. Naast het ontwerpen van mechanische en elektrische onderdelen, PCB's, firmware en software begon R&D met het ontwikkelen van eigen IC's. - in eerste instantie voor een eigen reeks van USB converters.

Een grote uitbreiding volgde in 2001-2003. Gembird opende eigen fabrieken in China (oorspronkelijk in Zhuhai en vervolgens in Shenzhen en Ningbo). De motivatie hiervoor was niet alleen kostenbesparing, maar ook vooral de wens om meer inspraak te hebben in het productieproces en de kwaliteitscontrole. Kwaliteitsborging was altijd al één van de hoogste prioriteiten van Gembird, maar met de eigen productie-installaties werd het mogelijk om kwalitieit te verplaatsen naar een geheel nieuw niveau. Direct werden de fabrieken gecertificeerd volgens de ISO-9001 standaard en werd "Shaping the perfection" aangenomen als de nieuwe slogan van Gembird.

De Europese activiteiten bleven groeien. Gembird werd erkend als één van de belangrijkste spelers op de Europese markt op het gebied van computer accessoires. Sinds 2001 presenteerde Gembird haar innovaties op de CeBIT in Duitsland. De producten van Gembird wonnen vele prijzen in de meest populaire Europese tijdschriften - PC World, PC Go, ComputerBild en ga zo maar door. In 2004 beschikte Gembird over 5 eigen verkoopkantoren in Europa en over sterke distributeurs in meer dan 40 verschillende landen.

In 2005 kwam Gembird wederom met een baanbrekende innovatie – eMic (www.emic4all.com). Het idee was eenvoudig. 'Put your keyboard away and use eMic every day’. In die tijd, wederom de eerste en wellicht te evolutionair, een Cloud-technologie waarmee eindgebruikers audio-boodschappen eenvoudig konden versturen. Toch openden deze producten voor Gembird de deuren van de grootste Europese retailers en versterkte Gembird haar reputatie van cutting edge innovatie expert. Ook werd gestart met internationale octrooi aanvragen om de eigen intellectuele rechten te beschermen.

In 2005-2007 ging Gembird wegens succes verder uitbreiden in China. Een verkoopkantoor in Shenzhen werd opgericht om de wereldwijde klantenkring te bedienen. Een aantal van 's werelds grootste OEM-klanten begon de diensten van de fabriek te gebruiken. Gembird werd beter bekend in de snel opkomende interne Chinese markt.

Het jaar 2008: de wereld is in financiële crisis, maar Gembird blijft groeien. Gembird verhuisde naar een nieuw kantoor + warehouse waarin een nieuw en effectief zelf ontwikkeld RFID-systeem werd geïmplementeerd om snel, secuur en foutloos al meer dan 1000 verschillende artikelen te kunnen versturen.

Eveneens was dit de periode waarin de Power Managers van Gembird een meer prominente rol kregen in de verkoopcijfers. Deze trend zorgde bij Gembird voor grote inspanningen richting groene en energiebesparende technologieën. Ter benadrukking van deze strategie introduceerde Gembird het merk EnerGenie (www.energenie.com), bedoeld om slim om te gaan met energie-gerelateerde en milieuvriendelijke producten.

Bij EnerGenie draait alles om innovatie, een gezond milieu en een betere, groene wereld. Aan de basis van EnerGenie ligt een reeks van unieke Power Managers, dit zijn computer-interface stekkerdozen waarmee mensen hun aangesloten apparaten overal ter wereld, via ieder internet aangesloten apparaat zoals computers, smartphones of tablets kunnen bedienen. Power Meters bieden gebruikers een manier om hun energieverbruik te analyseren in de vorm van grafieken op het scherm van hun elektronische apparaten. Beide technologieën maken gebruik van Cloud-gebaseerde energenie.com servers.

In 2010 won Gembird een Europese subsidie voor de ontwikkeling van een geheel nieuw product, de e-paper printer (ePP - http://tinyurl.com/7n8qudh ). Deze oplossing, die werd geintroduceerd tijdens de CES in Las Vegas, is een laatste zetje naar een echt paperless office. ‘Save a tree – Print on ePP’ werd de slogan. Naast kostenbesparing (geen toner/papier) is de ePP stil, snel en volledig plug and play. De ePP heeft inmiddels al twee awards gewonnen, te weten de Innovation Award van CES 2012 en de Fresh Award van Distree EMEA 2012.

De R&D afdeling van Gembird blijft meer prachtige producten en briljante ideeën ontwikkelen. Met deze innovaties blijft Gembird zich inzetten om van deze wereld net een beetje betere plaats te maken om te leven.